Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ο μισθός σήμερα, έπαψε πλέον να λογίζεται σαν μέσον αξιοπρεπούς διαβίωσης

Μέχρι  πριν λίγα κιόλας χρόνια οι τράπεζες είχαν συνεχόμενες διαφημίσεις για σωρεία καρτών, για δάνεια, εορτοδάνεια, κολοκυθο-δάνεια και πάσης μορφής δάνεια! Ζήσαμε ό,τι μπορεί να περάσει από το μυαλό σου.Μέσα στη χλιδή, στη κατανάλωση, μάλλον στην υπερκατανάλωση θάλεγα, όλα με τραπεζικό δανεισμό.
Τέλη 2009 ξεσπά η κρίση , η οποία συνεχίζει ακόμα και θα συνεχίζει για πολλά ακόμα χρόνια.
Η χαρά του τραπεζίτη όμως παρέμεινε αταλάντευτη.Αμέσως το κράτος έσπευσε να δανείσει τις τράπεζες , μπάς και σωθούν από τα αεριτζίδικα δάνεια που δώσαν απερίσκεπτα τα προηγούμενα χρόνια.Η ίδια η Ευρωπ Ενωση τις δανείζει με επιτόκιο 1%, το Βατελώ τους όμως είναι το δημοσιονομικό χρέος!
Ο λαός φοβήθηκε, το χρήμα στέρεψε στην αγορά, μέρος αυτού (30 δις€) έφυγε νύχτα για Κύπρο, Βουλγαρία και το υπόλοιπο μαντρώθηκε πάλι στις τράπεζες με τις προθεσμιακές καταθέσεις (επιτόκια 3-5%).Συγχρόνως έκλεισε και η στρόφυγγα δανεισμού των τραπεζών στο κοσμάκη.
Δάνεια, τέρμα !
Ετσι το χρήμα εγκλωβίστηκε πάλι μέσα στις τράπεζες, με χαμηλά επιτόκια, αφού ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5 - 6%.
Στην αγορά δεν κυκλοφορεί δεκάρα τσακιστή !
Το ένα μαγαζί κλείνει μεά το άλλο, η μιά επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη. Ανεργία επίσημη 15% και βάλε !
Ολα δείχνουν νόμιμα και ηθικά, τίποτε δε θέλουν να δείξουν ότι είναι ανήθικο , με τις ευλογίες τους Στρός Σκάν.
Ούτε ένας δημοσιογράφος δε τολμά να γράψει το αυτονόητο, ότι σήμερα "νόμιμο θάταν 2 τουλάχιστον τράπεζες να είχαν κρατικοποιηθεί" και να μοίραζαν χαμηλότοκα δάνεια. Ούτως ή άλλως οι ιδιωτικές τράπεζες (δηλαδή όλες ) είναι ανοικτές με τη βοήθεια του κράτους, δηλαδή με λεφτά των φορολογούμενων.Δε διανοούνται να σκεφτούν ότι άν κάποια Δευτέρα πρωί πάει το 20% των καταθετών και σηκώσει τις καταθέσεις του, (βλέπε κίνημα Καντονά) δεν υπάρχει δεκάρα από ρευστότητα !. (άφησε τα τέστ που γίνανε και...βγήκαν λάδι μέχρι και οι Ιρλανδικές τράπεζες...)
Με τα τόσα σκάνδαλα στην Ελλάδα μπερδέψαμε τελικά το "νόμιμο και το ηθικό" που έλεγε και ο Βουλγαράκης κάποτε.
Πατριώτη , όπως πάει το πράμα με τη Τρόικα, κάτσε να δείς ότι " νόμιμο θάναι να μπορείς να δουλεύεις  για ένα κομμάτι ψωμί και παράνομο να απαιτείς να πληρωθείς κιόλας για τη δουλειά που προσφέρεις".