Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ETE - ALPHA

Ο τραπεζικός "γάμος αλά ελληνικά" που δεν έχει (ακόμη) γίνει
.
Του Nick Skrekas
.

Η Alpha Bank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα, απέρριψε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, οδηγώντας στην προσωρινή ακύρωση μίας γενναιόδωρης πρότασης γάμου ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Η «τσαχπίνα» νύφη υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον ήταν ανεπιθύμητο και επιζήμιο.

Είναι η τέταρτη φορά που η σχέση αυτή δεν τελεσφορεί. Όμως δεν πρόκειται για μία νοσηρή εμμονή  χωρίς νόημα. Η κατάληξη της πρότασης απασχολεί τους μετόχους-πεθερικά που επιθυμούν οι τράπεζες να προχωρήσουν μαζί και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Και οι δύο ιεροκήρυκες, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, φαίνονται ανόητοι που βιάστηκαν να δώσουν την ευχή τους για τη συνένωση. Επειδή οι προνομιούχες μετοχές που ελέγχει το δημόσιο αξίας 1 δισ. ευρώ δόθηκαν στην Alpha για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της, θα μπορούσε να γίνει ο γάμος. Ωστόσο αυτό θα ήταν παρέμβαση.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές ακόμη ελπίζουν ότι η Alpha και η Εθνική θα «κάνουν το σωστό», γεγονός που ώθησε σε άνοδο τις μετοχές της Alpha. Όμως το αδιέξοδο πιθανώς θα οδηγήσει σε διόρθωση των τιμών.

Η Παρασκευή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο γάμος δεν ολοκληρώθηκε. Ακριβώς δέκα χρόνια πριν οι δύο τράπεζες σχεδόν τα βρήκαν, αλλά τα χάλασαν για το ποιος θα είναι το αφεντικό. Αυτή τη φορά υπήρξε μία προγαμιαία συμφωνία για μοιρασμένη διοίκηση, όμως και πάλι η Alpha «παρεξηγήθηκε». Ακόμη νιώθει υποτιμημένη.

Η δικαιολογία της νύφης που το «έσκασε» αυτή τη φορά είναι ότι η ΕΤΕ, η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, έχει πολλές «αποσκευές». Η ΕΤΕ διαθέτει ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha το ένα τέταρτο από αυτό το ποσό.

Στην περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει, η ενοποιημένη εταιρεία θα εκθέσει τους μετόχους της Alpha σε μεγαλύτερους κινδύνους. Ρεαλιστικά σε μία τέτοια περίπτωση, η ΕΤΕ είναι σε καλύτερη θέση να τα καταφέρει δεδομένου ότι στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου θα έχει αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών.

Πως το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha και η υψηλή στάθμιση σε επιχειρηματικά δάνεια συνάδουν με αυτό το σενάριο; Θα μπορούσε να γίνει haircut 60% σε ορισμένα πάγια αντί του 30% στα κρατικά ομόλογα της ΕΤΕ;

Η Alpha δεν συμβουλεύτηκε τους μετόχους της πριν απορρίψει το μνηστήρα με τα δώρα. Οι κάτοχοι μετοχών γνωρίζουν ότι η ΕΤΕ δεν είναι τέλεια. Όμως ξέρουν ότι το μέγεθος της Alpha δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Χρειάζεται έναν εταίρο που θα της δώσει σημαντικό μέγεθος.

Επίσης, η Alpha έχει ανάγκη και υψηλά κόστη συντήρησης. Ενδέχεται να χρειαστεί περίπου 1 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια στους επόμενους μήνες. Το να προσποιείται ότι το κεφάλαιο και η ρευστότητα της καλύτερης τράπεζας δεν είναι αρκετά ίσως αποδειχθεί παράτολμο.

Αλήθεια είναι ότι δεν θα ευοδωθεί το ειδύλλιο χωρίς τα οικονομικά. Αν η Εθνική σταθεί στα πόδια της και αυξήσει το premium της πρότασης στο 30% από περίπου 25%, μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη του ενδιαφέροντος. Η ΕΤΕ φοβάται μία ακόμη απόρριψη και είναι πολύ περήφανη για να κυνηγήσει και να κάνει παζάρια. Συνεπώς ο εγωισμός μπορεί να της κοστίσει τον αγώνα για την λιγότερη «άσχημη» ελληνική τράπεζα.

Στο μεταξύ, η ναρκισσιστική Alpha υποστηρίζει ότι οι αγορές δεν αξιολογούν σωστά τα κάλλη της, και με βάση αυτό, ούτε η Εθνική την αξιολογεί σωστά. Οι ελληνικοί τραπεζικοί κύκλοι συχνά διέπονται από υπερβολική περηφάνια εις βάρος της λογικής, όμως η τιμή της μετοχής της θα «ξεφουσκώνει» όσο εξασθενεί το ενδιαφέρον της ΕΤΕ.

Η ΕΤΕ προσφέρει στους μετόχους της Alpha premium 25% την πρώτη ημέρα και επιπλέον 25% στην περίπτωση που γίνει πράξη μόλις το ήμισυ των συνεργειών. Και αυτό δεν είναι πολύ ευτελές.

Συνεπώς μήπως η ΕΤΕ κάνει επιθετική κίνηση και προσπαθήσει να κλέψει τη νύφη;

Ναι, την κατάλληλη στιγμή. Όμως η ΕΤΕ αντέχει να παίξει το παιχνίδι της αναμονής.

Όταν η Alpha εν τέλει απευθυνθεί στους μετόχους, η ΕΤΕ ενδέχεται να εφορμήσει με επιθετική πρόταση. Μπορεί να καταθέσει την ίδια πρόταση χωρίς το μοίρασμα της διοίκησης. Οι μέτοχοι είναι πιθανό να δεχτούν την προσφορά της ΕΤΕ – όχι μόνο για να αποφύγουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αποφύγουν και το dilution, αλλά και να καρπωθούν το premium.

Αναρτήθηκε στο http://blogs.wsj.com/source της Wall Street Journal από τον Nick Skrekas δημοσιογράφο του Dow Jones Newswires στην Αθήνα και συνεργάτη της Wall Street Journal.


-COPY,
-