Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Oικονομία και Αίγυπτος

Όπως συνηθίζεται , πολλοί οικονομικοί σύμβουλοι πανικοβάλλονται από την κλιμάκωση της αναταραχής στην Αίγυπτο και προτείνουν δραστικές κινήσεις ενώ άλλοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και συνιστούν ψυχραιμία και –κυρίως-λελογισμένες κινήσεις .

Το σίγουρο είναι ότι από την κρίση , άλλοι κλάδοι της παγκόσμιας οικονομίας ευνοούνται και άλλοι θίγονται. Για παράδειγμα κλάδοι σχετικοί με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τη αμυντική βιομηχανία θα είχαν κέρδη από την παράταση της κρίσης. Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν ήδη «πετάξει» οι επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών ενέργειας σίγουρα θα είχαν θετικες προοπτικές..

 Ομοίως, οι εταιρείες της άμυνας όπως η General Dynamics και η Lockheed Martin, θα μπορούσαν να έχουν κέρδη.

Έμπειροι αναλυτές πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα προκαλέσει νέα άνοδο στις τιμές του πετρελαίου οι οποίες από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν αυξηθεί κατά 8% από την Πέμπτη .

Aυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά από την άλλη πλευρά οδηγεί επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό θα έχει φυσικά αρνητικές επιπτώσεις σε μία σειρά από κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου παράλληλα μπορεί να επιταχύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να οδηγησει σε αύξηση των επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα επιβραδύνει την ζήτηση και τις τιμές.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά η ανασφάλεια είναι το ιδανικό περιβάλλον για την αγορά του χρυσού αλλά θα επιβραδυνθεί η άνοδος των τιμών των υπολοίπων μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η παράταση της κρίσης στην Αίγυπτο θα πλήξει κατά κύριο λόγο τις δυτικές οικονομίες ...
...
- διάβασε το άρθρο στο, http://www.investnews.gr%20/
.