Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Tο μέγεθος των 50 δις είναι πρόκληση και είναι πραγματικά τεράστιο.


XRISTODOULAKHS

Η τρόικα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει εισηγμένες και μη επιχειρήσεις, τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς και κρατικά εμπορικά ακίνητα. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του τεράστιου εθνικού χρέους που αγγίζει τα 330,1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως το μέγεθος της πρόκλησης είναι πραγματικά τεράστιο.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αποκρατικοποιήσεις 7 δισ. ευρώ σε βάθος τριών ετών, ένα σχέδιο το οποίο θεωρείται ήδη φιλόδοξο. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει μόλις 10 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, δέσμια των αντιρρήσεων των ψηφοφόρων, των ενώσεων, των νομικών περιπλοκών καθώς και της δυσκολίας στον καθορισμό του οικονομικού οφέλους της αναδιάρθρωσης.

Και τώρα ο στόχος είναι υπερτετραπλάσιος και θα πρέπει να υλοποιηθεί στο ένα τέταρτο του χρόνου.

«Μερικοί από τους τομείς που δεν έχουν αξιοποιηθεί από το κράτος αφορούν τα τυχερά παιχνίδια, την εξόρυξη μετάλλων και τα ακίνητα. Ωστόσο, ορισμένα έργα και χαρτοφυλάκια τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κύκλο της οικονομίας και της αγοράς απαιτούν την κατάλληλη χρονική στιγμή και σωστές συμβουλές από επαγγελματίες συμβούλους προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη απόδοση», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο ίδιος αναγνωρίζει επίσης το γεγονός ότι η προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα είναι σαφώς μια πρόκληση από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότιο οι εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υποστεί σημαντική «βουτιά» από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2009. Επιπρόσθετα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει ότι οι ελληνικές τιμές ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η ικανότητα προσέλκυσης επενδυτών είναι πάντα ένα μεγάλο ερώτημα, αλλά σε σημαντικές συναντήσεις που είχα πρόσφατα με επενδυτές έδειξαν επανειλημμένως ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, κυρίως για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία που δεν συνδέονται με την οικονομική συγκυρία», συμπλήρωσε.

Ανεξάρτητα από την πραγματική επίτευξη του αισιόδοξου στόχου, η τιμή σοκ των 50 δις. θα οδηγήσει τις αγορές να εστιάσουν και να εξετάσουν εκ νέου την οικονομικά ταραγμένη χώρα της Μεσογείου.

Αυτή θα είναι μια νέα ελληνική ιστορία για τις αγορές που επικυρώνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, και επομένως οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να ρίξουν μια νέα ματιά. Επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Ελλάδα ότι χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο σχέδιο Β και ότι δεν θα πρέπει απλώς παθητικά να βασιζόμαστε σε νέα βοήθεια της Ε.Ε. ή να στηρίζουμε τα πάντα στην οικονομική ανάκαμψη που μπορεί να προκύψει στα τέλη του 2011 ", είπε ο κ. Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής του τμήματος έρευνας των χρηματοοικονομικών αγορών της Eurobank συμφώνησε, λέγοντας ότι ο ομολογουμένως φιλόδοξος αυτός στόχος είναι ενθαρρυντικός και ότι το να είναι θετικές οι αγορές ανεξάρτητα από το ερώτημα είναι πιο σημαντικό σε σχέση με το αν εν τέλει θα εφαρμοστούν.

"Θα εκδώσουμε ένα νέο χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το Μάρτιο, αλλά θα είναι κυλιόμενο χρονοδιάγραμμα που θα αναθεωρείται συχνά έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πολλά ανεκμετάλλευτα περιουσιακά στοιχεία για να εμπλουτίζουν τα τρέχοντα σχέδια,» πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης.






Χριστοδουλάκης

Πηγή:www.capital.gr
.